Välja grill: Så här väljer du en grill som passar din typ

Det första en blivande grillmästare ställs inför är att välja grill, om man inte redan har någon. Naturligtvis är det svårt att säga till någon vilken typ av grill en person ska köpa. Här är i alla fall information om de vanligaste typerna och lite tips vad man bör tänka på när du ska välja grill.

I och med att det blivit allt mer populärt att grilla så har också utbudet av grillar vuxit sig stort. Det kan vara svårt att veta vad man ska välja när man ser alla typer och modeller som finns på marknaden.

Valet av grill måste bestämmas utifrån varje individs behov och förutsättningar. Det är alltså en personlig uppfattning om vad som är bra och dåligt. Faktorerna som styr kan vara många:

 • Hur ofta ska du grilla?
 • Hur mycket kommer du att grilla?
 • Vad ska du grilla?
 • Är priset en viktig faktor?
 • Hur länge ska grillen hålla?

Välja grill – Kolgrill

Kolgrillen är den tradionella grillen som eldas med kol eller briketter. Dessa finns i en uppsjö av storlekar varianter och material. Den vanligaste och mest hållbara är grillen av lackerad eller emaljerad plåt. Den senare är mer hållbar men också dyrare.

Se gärna vårat test där vi utser den bästa kolgrillen.

Det finns både öppna grillar och slutna klotgrillar. Väljer man en öppen kolgrill är det viktigt att grillgallret är justerbart i höjdled. Annars blir det väldigt svårt att reglera värmen och därmed blir resultatet lidande. Fördelen med en öppen grill är att den är enkel och lättanvänd. Nackdelen är att det är svårare och tar längre tid att grilla större köttbitar.

Det är här som klotgrillen kommer in i bilden. Klotgrillen fungerar som en ugn och större köttbitar blir tillagade på ett jämnare och snabbare sätt. När locket är på, vilket det alltid ska vara, fördelas värmen jämnt inne i grillen.

Fördelen med en klotgrill är många. Förutom att den är bättre på att tillaga större stekar så blir köttbitarna saftigare. De får heller inte lika lätt en bränd sotig yta som öppnar grillar kan ge. När marinad och fett droppar ner i briketterna så kommer det inte upp eldsflammor på det sätt som i en öppen grill. Nackdelen är att gallret i en klotgrill oftast inte är justerbart. Om du väljer en klotgrill, se därför till att välja en där du kan reglera luftflödet i både lock och underdel.

Välja grill

Välja grill – Gasolgrill

Med gasolgrillen slipper du ”smutsgörat” med grillkol och briketter. En stor fördel är att du inte behöver använda tändvätska som vid felaktig grillning kan ge en fruktansvärd bismak.

En gasolgrill blir varmare snabbare än en kolgrill och du kommer snabbare igång med grillandet.

Nackdelen är att du inte får den karaktäristiska smaken av grillat som en traditionell kolgrill ger och att gasolgrillar inte är klimatsmarta. Läs mer här om hur du grillar klimatsmart.

Välja grill – Elgrill

Detta är det miljövänligaste alternativet och det enda alternativet för personer i lägenhet. Förutsatt att man ska grilla på balkongen.
En elgrill blir snabbt varm och du kan själv reglera temperaturen på grillen. En elgrill ger inte ifrån sig matos som andra grilla gör, därför kan en elgrill användas inomhus.

Tips inför grillköpet:

 • Se till att den kan stå stadigt
 • Höjden är viktig beroende på var den ska stå. En bekväm arbetshöjd är att rekommendera
 • Tänk på att en rostfri eller en emaljerad grill håller längre än en målad
 • Hur tjockt är gallret? Ju tunnare det är desto fortare rostar det
 • Se till att grillen har bra garanti. Dyrare grill ger oftast en bättre garanti

Kolgrill

 • En klotgrill är att rekommendera om du inte bara ska grilla snabbgrillad mat.

Gasolgrill

 • Lavastenar i grillen ger en jämnare värme
Hoppas att du fått mer information som hjälper dig i ditt val att välja grill.