Lär dig Grilla med grillguide.se
_grilla-3.jpg_grilla-4.jpg

Tända grillen

Man bör tända grillen ungefär en halvtimme innan man börjar att grilla. På det sättet hinner man bli klar med förberedelserna och briketterna, om man har kolgrill, hinner få den perfekta gråa ytan som krävs för ett lyckat resultat.

Är du klimatsmart? Då ska du läsa artikeln om hur du grillar klimatsmart.

Tända grillen – Gasol och elgrill

Dessa typer av grillar tänder man lätt och de kräver inte samma jobb som en kolgrill.
Stäng locket på din gasolgrill och förvärm upp den till ca 250°C vilket tar ca 10-15 min. När det sedan är dags att börja grilla ställer du bara om brännarna till önskad temperatur.

Tända Grillen – Kolgrill

Kolgrillar kräver lite mer av dig som grillmästare. I utbyte får du ett gott resultat och den karaktäristiska smaken som bara en kolgrill ger.
Briketterna kan tändas på olika sätt men dessa är att föredra:

Stearinbaserat tändpapper – första miljögodkända tändprodukten
Stearinbaserat Tändpapper från Hammarö har nu blivit den första miljögodkända tändprodukten i världen. Vid årsskiftet blev nämligen Hammarö Tändpapper godkänd för Svenska Naturskyddsföreningens BRA MILJÖVAL. Den hårdaste miljömärkning som finns.

Bidragande till certifieringen är att produkten består av vegetabiliskt eller animaliskt stearin och pappersmassa. Stearinbaserat tändpapper ger därför inte något nettoutsläpp av växthusgasen koldioxid (CO2)

 • Stearinbaserat Tändpapper (finns Gastro, Hammarö och Nitor Tändpapper)
  Häll kolen i en hög. Bryt 2-4 strimlor tändpapper och sprid över kolbädden. Strimlorna trycks ned utan att övertäckas. Tänd på papperets rivna kant.
 • Tändkuber & Braständare
  Tändkuber är små kuber som består av bl.a. paraffin. De är luktfria, lämnar inga rester och ger ingen bismak till maten. Placera några tändkuber bland briketterna som du placerat som en pyramid i grillen. Nackdelen med produkter som innehåller paraffin är att de inte är bra för miljön. Alla paraffinbaserade tändprodukter ger ett nettoutsläpp av växthusgasen CO2.
 • Tända GrillenElltändare
  Har du tillgång till el där du ska grilla kan du stoppa in en gaffelformad eltändare bland briketterna. Ha kvar eltändaren i ca 10min och vänta sedan på att glödbädden ska bli klar.
  Denna metod är bra och miljövänlig men det kan ryka en hel del när eltändaren är bland briketterna.
 • Skorstenständare
  Detta är ett smidigt sätt att tända grillen på. Placera några strimlor stearinbaserat tändpapper eller tidningspapper på grillgallret. Fyll skorstenständaren med önskat antal briketter och ställ den ovanpå tändpappret alternativt pappret. Tänd på och vänta tills briketterna är klara. Häll över briketterna på grillen och börja grilla.

När är briketterna klara?
När briketterna är täckta av en gråaktig aska är glödbädden som bäst. Nu kan du med gott samvete börja grilla.

Antal briketter
Ju fler briketter desto varmare blir naturligtvis grillen. Här får man prova sig fram för att få ett bra resultat. Du kan använda dig av följande riktlinjer:
47cm grill – 35-45st briketter
57cm grill – 45-55st briketter

Använd inte tändvätska
De flesta har väl vid det här laget undrat varför tändvätskan inte står med.

Anledningen är enkel:
Av alla som använder tändvätska för att tända grillen så är det ett fåtal som kan använda det på rätt sätt. Många väntar inte tillräckligt länge innan man börjar grilla och använder man då tändvätska så är det ingen höjdare. Det ger bismak till maten och det är inte bra för naturen.

Ett kg vanlig tändvätska ger ett nettoöverskott av c:a 3,4 kg CO2 (enl. Macoma Miljöutredningar AB). Dessutom uppstår varje år ett flertal förgiftningsskador när barn dricker paraffinbaserad tändvätska samt även brännskador när man sprutar tändvätska på glödande kol. Paraffin kan också vara ett miljögift om det kommer ut i naturen.

Självklart får man använda sig av tändvätska men det är inget som rekommenderas. Prova hellre några av de miljövänligare varianterna ovan.

Tända grillen är inte svårt men det är aldrig fel med lite mer kunskap i bagaget.