Tända grillen: Så här tänder du din grill på rätt sätt!

Man bör tända grillen ungefär en halvtimme innan man börjar att grilla. På det sättet hinner man bli klar med förberedelserna och briketterna, om man har kolgrill, hinner få den perfekta gråa ytan som krävs för ett lyckat resultat.

Är du klimatsmart? Då ska du läsa artikeln om hur du grillar klimatsmart.

Tända en gasol eller elgrill

Dessa typer av grillar tänder man lätt och de kräver inte samma jobb som en kolgrill.
Stäng locket på din gasolgrill och förvärm upp den till ca 250°C vilket tar ca 10-15 min. När det sedan är dags att börja grilla ställer du bara om brännarna till önskad temperatur.

Tända grillen om du har en kolgrill

Kolgrillar kräver lite mer av dig som grillmästare. I utbyte får du ett gott resultat och den karaktäristiska smaken som bara en kolgrill ger.
Briketterna kan tändas på olika sätt men dessa metoder är att föredra:

Skorstenständare

Tända Grillen

En skorstenständare är en cylinder i stål som har ett handtag på sidan och ett galler i botten.

Detta är ett väldigt smidigt sätt att tända grillen på och rekommenderas av grillguide.se.

Steg 1: Knyckla ihop några sidor med tidningspapper till bollar och tryck upp det i botten på skorstenständaren.

Steg 2: Ställ ner skorstenständaren i grillen och fyll på med önskat antal briketter eller kol

Steg 3: Tänd på pappret och vänta tills briketterna är klara

Tips: För en mer utförlig guide med bilder hur man använder en skorstenständare så kan du läsa mer här.

Tips: Förutom tidningspapper kan du använda andra tändmedel. Vi ger exempel på olika varianter av tändmedel lite längre ner på sidan.

Du ser att briketterna är klara när det översta lagret har fått en grå yta. Häll försiktigt över briketterna i grillen och börja grilla.

Elltändare

Har du tillgång till el där du ska grilla kan du stoppa in en gaffelformad eltändare bland briketterna. Denna metod är bra och miljövänlig men det kan ryka en hel del när eltändaren är bland briketterna. Gör så här:

Steg 1: Lägg eltändaren på det undre gallret i grillen

Steg 2: Fyll på med briketter över eltändaren och sätt på den

Steg 3: Ha kvar eltändaren och vänta sedan på att glödbädden ska bli klar, ca 15 min.

Olika tändmedel

Nedan ger vi exempel på några vanliga tändmedel som du kan använda för att tända din grill.

Stearinbaserat Tändpapper

Stearinbaserat tändpapper (finns bland annat Gastro, Hammarö och Nitor Tändpapper) används genom att man bryter 2-4 strimlor tändpapper och sprider över kolbädden. Strimlorna trycks ned utan att övertäckas. Tänd på papperets rivna kant.

Tändkuber

Tändkuber är små kuber som består av bl.a. paraffin. De är luktfria, lämnar inga rester och ger ingen bismak till maten. Placera några tändkuber bland briketterna som du placerat som en pyramid i grillen.

Nackdelen med produkter som innehåller paraffin är att de inte är bra för miljön. Alla paraffinbaserade tändprodukter ger ett nettoutsläpp av växthusgasen CO2.

Vanligt tidningspapper

Att använda tidningspapper fungerar bra i kombination med en skorstenständare. Annars är risken att papperet brinner upp innan briketterna har hunnit ta sig. Ofta får man då stå bredvid grillen och lägga till mer papper tills briketterna har tagit sig.

Använd INTE tändvätska till att tända grillen

De flesta har väl vid det här laget undrat varför tändvätskan inte står med.

Anledningen är enkel:
Av alla som använder tändvätska för att tända grillen så är det ett fåtal som kan använda det på rätt sätt. Många väntar inte tillräckligt länge innan man börjar grilla och använder man då tändvätska så är det ingen höjdare. Det ger bismak till maten och det är inte bra för naturen.

Ett kg vanlig tändvätska ger ett nettoöverskott av c:a 3,4 kg CO2 (enl. Macoma Miljöutredningar AB). Dessutom uppstår varje år ett flertal förgiftningsskador när barn dricker paraffinbaserad tändvätska samt även brännskador när man sprutar tändvätska på glödande kol. Paraffin kan också vara ett miljögift om det kommer ut i naturen.

Självklart får man använda sig av tändvätska men det är inget som rekommenderas. Prova hellre några av de miljövänligare varianterna ovan.

Om du inte har annat att tillgå och måste använda tändvätska ändå, gör så här för att undvika problem:

Steg 1: Spruta på rikligt med tändvätska på kolen eller briketterna. De sistnämnda kan ta lite extra lång tid och är briketterna för kompakta kanske det inte fungerar trots tändvätska.

Steg 2: Vänta i 10-15min så att kolen hinner suga åt sig vätskan

Steg 3: Tänd på och låt glöden bli klar. Viktigt är att tändvätskan försvinner innan du lägger på gallret och börjar grilla

Vanliga frågor om att tända grillen:

Varför bör man inte använda tändvätska?

Tändvätska är inte miljövänligt och allt för många börjar grilla innan tändvätskan brunnit ut och det kan ge en bismak på maten.

Vad kan man använda istället för tändvätska?

Du kan till exempel använda vanligt tidningspapper eller stearinbaserat tändpapper. Båda alternativen är miljövänliga och bidrar inte till växthuseffekten.

När är briketterna klara?

När briketterna är täckta av en gråaktig aska är glödbädden som bäst. Nu kan du med gott samvete börja grilla.

Hur stort antal briketter ska jag använda?

Ju fler briketter desto varmare blir naturligtvis grillen. Här får man prova sig fram för att få ett bra resultat. Du kan använda dig av följande riktlinjer:
47cm grill – 35-45st briketter
57cm grill – 45-55st briketter

Tända grillen är inte svårt men det är aldrig fel med lite mer kunskap i bagaget. Hoppas du har lärt dig något nytt.

Har du lärt dig något nytt genom att läsa artikeln? Saknades något eller har du ett tips på andra sätt att tända grillen? Dela gärna artikeln med knapparna nedan eller lämna en kommentar.

Skriv en kommentar