Hur använder man en skorstenständare? Vi visar steg-för-steg

En skorstenständare, eller tändrör som den också kallas, är ett hjälpmedel för att tända sin grill. Det är mycket lättare att få fyr på sina briketter i en skorstenständare än att bygga en pyramidhög av briketter/kol och lägga in tändpapper eller tändkuber.

skorstenstandare
En välanvänd skorstenständare

Hur fungerar en skorstenständare?

Skorstenständaren är simpelt förklarat en cylinder i stål som är uppdelat i en övre del, för briketter/kol, och en undre del, för tändmaterialet. Dessa två delar är uppdelade med hjälp av ett galler som sitter ungefär 1/3 från botten.

Det sitter ett handtag på sidan, och det bör vara bakom ett värmeskydd. Slutligen bör det finnas ytterligare ett handtag eller båge som används vid urhällning av de färdiga briketterna.

Här kan du läsa mer om skorstenständaren på bilden

Steg 1: Vänd upp och ner på skorstenständaren.

Använda en skorstenständare - Steg 1

Steg 2: Knyckla ihop några tidningsuppslag till bollar och lägg på plats. 3st brukar räcka och det är vad som använts på bilden nedan. Se till att inte göra för många då det blir för packat och pappret tar sig då inte lika lätt.

Använda en skorstenständare - Steg 2

Steg 3: Vänd på röret igen och fyll upp med önskat antal briketter/kol. Har du över sen en tidigare grillning kan du lägga i det först och sen fylla på med nytt.

Använda en skorstenständare - Steg 3

Steg 4: Tänd på pappret. Tänd helst på alla de bollar du knycklat ihop för bästa resultat.

Steg 5: Det tar nu en stund innan man verkligen ser att det tagit sig i det understa lagret av briketter/kol. Bli inte orolig att det ryker, för det ryker en del i början.

Använda en skorstenständare - Steg 5

Steg 6: När det översta lagret har fått en grå yta så är briketterna klara. Hur lång tid det tar beror så klart på mängden briketter, storlek och fabrikat. Men det brukar ta mellan 20-30 min.

Använda en skorstenständare - Steg 6

Steg 7: Häll försiktigt ut briketterna i grillen.

Använda en skorstenständare - Steg 7