Rengöra Grillgaller: Så blir grillgallret skinande rent

Tror de flesta känner igen sig i att man någon gång har svurit över sitt skitiga grillgaller. De inbrända gamla förkolnade matresterna försvårar grillningen och ger ett sämre resultat. Och för varje gång man hoppar över rengöringen så blir det bara värre. Men hur rengör man egentligen sitt grillgaller?

Det absolut enklaste sättet att rengöra grillgaller är att låta det ligga kvar på grillen till nästa gång det är dags att grilla. Lägg på gallret när grillen är varm och låt det bli ordentligt varmt. Använd sen en grillborste och borsta av alla gamla rester och bränd mat.

Det finns andra sätt att rengöra sitt grillgaller på och om du läser vidare kommer du lära dig både alternativa metoder men också andra saker som rör grillgaller.

rengöra grillgaller

3 Bra sätt att rengöra grillgaller

Det finns bra och dåliga sätt att rengöra sitt grillgaller. Här listar vi de sätt som fungerar för oss och som vi använder oss av.

1. Bränn bort matresterna på grillen

Innan du lägger på maten på grillen, låt grillgallret blir ordentligt varm och borsta sen av det med en grillborste. Ett varmt galler kommer släppa de inbrända matresterna mycket enklare än ett kallt.

Om det var länge sen du rengjorde grillgallret kan du även vända på gallret och borsta undersidan. Du kommer inte riktigt åt båda sidor från bara ett håll. Se till att använda ordentliga grillvantar så du inte bränner dig.

Ett alternativ till att göra rent grillen precis innan grillning är att göra det direkt efter. Det är inte alla som tänker på grillgallret i den stunden då man helst vill sätta sig och äta och umgås med sin familj eller gäster.

Men det tar inte så lång tid och man behöver inte vänta på att grillgallret ska bli varmt då det redan har legat på grillen under grillningen.

Ta av all mat från grillen och borsta bort alla rester med en grillborste. Sätt tillbaka locket och stäng spjällen och eventuell gas. Nästa gång du ska grilla är gallret redan rent.

2. Rengöra med såpa och diskmedel

Lägg grillgallret i en stor balja med hett vatten utblandat med såpa och diskmedel. Har du möjlighet så låt det stå under natten för att det ska hinna lösa upp sig ordentligt.

Nästa dag, eller efter ett par timmar om man inte har tid, tar man en kökssvamp och gnuggar rent grillgallret tills det blir skinande rent. Upprepa gärna om det behövs en omgång till.

Man kan också använda sig av en bit aluminiumfolie som man knycklar till och använder som borste.

3. Rengöra med Coca-Cola

Coca-Cola har man hört mycket om och kan använda till lite allt möjligt, förutom att dricka.

Istället för vatten, såpa och diskmedel så använder man endast Coca-Cola. Häll i Colan i en stor balja och precis som i metod 2 så låter du grillgallret ligga över natten.

Nästa dag tar man en kökssvamp och gnuggar rent. Du kan även använda aluminiumfolie och upprepa om det behövs.

Metoder som inte fungerat för oss

Det finns en del metoder som vi testat och som vi inte rekommenderar då det helt enkelt inte fungerat för oss. Du kan såklart testa och se om det fungerar för dig om tidigare metoder inte fungerat, men ha inga större förhoppningar.

1. Lägga grillgallret i gräset över natten

Tanken bakom denna metod är att nattens dagg i gräset ska ta sig in i resterna på grillgallret och mjuka upp dessa så det är enkelt att få bort på morgonen.

Nackdelarna med denna metod är att det förutsätter att det är ordentlig dagg i gräset och det är olika på väder och var man befinner sig i avlånga landet Sverige. Man får heller inte ha sovmorgon och låta grillgallret torka utan man måste upp och rengöra grillgallret innan daggen torkat bort.

2. Borsta rent ett kallt grillgaller

”Har du tid och pengar så köper du min samba”, sjöng Cornelis Vreeswijk. Han hade lika bra kunnat sjunga ”Har du tid och pengar så köper du nya grillborstar”

Ett kallt och torrt galler sliter på både grillborstar och på dig. Men har du tid och pengar, ge det ett försök.

3. Gnugga grillgallret med en lök

Dela en lök i två halvor och använd en halva i taget och gnugga grillgallret när det fortfarande är varmt. Detta ska ta bort smutsen genom att resterna fastnar i löken.

Metoden kan även ge en viss löksmak till nästa grillning vilket vi inte automatiskt vill ha.

Denna metod fungerar inte för oss och därför hamnade den på denna lista.

Rengöra grillgaller av gjutjärn

Har man ett grillgaller av gjutjärn så får man tänka till så att man inte förstör ytan till gjutjärnet.

Rengör fortfarande helst när gallret är varmt då det lättast släpper matresterna. Rekommenderat är en grillborste i mässing i bra kvalitet som inte sliter lika mycket på gjutjärnsgallret som en stålborste. Var dock noga med att se till att inga strån av mässing ligger kvar i grillen efter rengöring.

Lägger du gjutjärnsgallret i blöt så använd endast varmt vatten och en borste. Efter rengöringen bör man olja in det med ett tunt lager olja för att förhindra rostbildning.

Om man inte använder sitt gjutjärnsgaller under en längre tid bör man förvara det på en varm, torr plats.

Måste man rengöra grillgaller?

Jag vet inte hur många gånger man har hört att ”smaken sitter i gallret”. Vad det kommer ifrån vet vi inte men antagligen är det lata personer som använder det som en ursäkt för att slippa rengöra grillgallret.

Det kan visserligen stämma att viss smak sitter i gallret. Men vem vill egentligen ha smak från inbrända matrester i sin nyligen grillade mat. Inte vi och förmodligen inte någon annan heller.

Varför ska man rengöra sitt grillgaller?

Om man regelbundet underhåller sitt grillgaller genom att hålla det rent och fräscht så kommer man ha lättare att undvika att gallret rostar och det får därmed en längre livslängd. Man undviker också att få gamla matrester och eventuellt härsket fett i sin mat.

Hur ofta ska man rengöra grillgaller?

Rekommendationen är att alltid rengöra sitt grillgaller vid varje grillningstillfälle, antingen direkt före eller direkt efter. Då håller man gallret bort från matrester som oftast blir kvar.

En gång i månaden, eller efter man använt grillen ungefär 10 gånger, rekommenderas att man blötlägger grillgallret enligt tidigare förklarad metod och ger det en extra omgång.

Det viktigaste är att man rengör regelbundet och inte struntar i det.

Kan man rengöra grillgaller i diskmaskinen?

För den som inte vill skrubba rent sitt grillgaller efter att det legat i blöt kan faktiskt använda diskmaskinen. Förutsatt att gallret får plats.

Låt först grillgallret ligga i blöt enligt någon av metoderna vi beskrivit tidigare i artikeln. Ta bort de värsta resterna och lägg in gallret i diskmaskinens nedre del.

Har du ett alternativ på diskmaskinen som heter smutsig disk, intensive, high performance eller liknande så använd helst det programmet. Det brukar ge en ordentlig omgång till den nedre korgen.

Notera: Rengör aldrig ett grillgaller av gjutjärn i diskmaskinen

Hur får man bort mögel på grillgallret?

Mögel uppstår på kvarvarande matrester på grillgallret om man inte ser till att rengöra det regelbundet. Det kan även uppstå om man till exempel inte grillat under vinterhalvåret men låtit grillen stå utomhus.

Har man fått mögel på grillgallret bör man tända grillen med grillgallret i och se till att den blir riktigt varm. Den höga värmen från grillen dödar eventuella bakterier och smutsen förkolnas. När grillen fortfarande är igång borstar man bort smutsen med en grillborste.

När inget annat fungerar

Nu har du kommit till slutet av artikeln och vi hoppas att du lärt dig åtminstone något som du inte kunde innan du besökte GrillGuide.se.

Har du försökt allt ovan och du fortfarande har ett grillgaller som är smutsigt? Då kanske det inte lönar sig att fortsätta hålla på att försöka få det rent. Det är förmodligen bortom all räddning och då återstår bara en sak, nämligen att köpa ett nytt.

Nu är det ju inte så enkelt att bara köpa ett nytt utan då måste man också ha en grill som faktiskt säljer reservdelar. De större märkena av grillar tillhandahåller ett stort utbud av reservdelar.

Besök till exempel Bagaren och Kocken eller Gardenstore för att se deras utbud av grillgaller

Om inga grillgaller passar och det är dags att köpa en ny grill. Kika gärna in och läs om vilken grill vi tycker är bästa kolgrillen.

Rekommenderade grillborstar

Vi har ovan nämnt grillborste ett flertal gånger och här tänkte vi nämna de borstar som vi själva använder och rekommenderar.

Trekantig Grillborste med kort skaft

Det korta skaftet ger en bättre och stabilare rengöring jämfört med varianter med längre skaft.

Det är enkelt att komma åt oavsett vinkeln till grillgallret.

Ordentliga grillvantar rekommenderas då man kommer närmare värmen med kort skaft.

Liknande finns även i mässing.

Läs mer på Bagaren och Kocken eller Weber