Lär dig Grilla med grillguide.se
_grilla-3.jpg_grilla-4.jpg

Köttdelar

Köttdelar

Du har säker grillat flera olika delar på både gris och nöt på din grill.

Fläskarré, Rostbiff, Entrecote, Fläskfile etc. Men har du tänkt på  var de sitter på respektive djur?

Här visar vi styckdelskartor, från Tasteline, som visar var de olika köttdelarna sitter.

Är du intresserad av att veta vad dessa delar heter på engelska så har vi två stycken tabeller längre ner på sidan som visar vad delarna heter på både engelska och svenska.

 

Köttdelar Nöt

Köttdelar – Nöt

  1. baklägg
  2. innanlår, ytterlår, rulle och fransyska
  3. rostbiff, rostas
  4. biff (ovanpå), och filé (under)
  5. entrecôte
  6. högrev
  7. hals
  8. bog
  9. framlägg
  10. bringa
  11. kållapp (flankstek ingår)

Köttdelar GrisKöttdelar – Gris

  1. baklägg och fötter
  2. skinka
  3. kotlettrad (ovanpå) och filé (under)
  4. karré
  5. bog
  6. revbensspjäll
  7. framlägg och fötter
  8. sida
[Källa: Tasteline]

Vad heter köttdelen på engelska?

Om du använder dig av en engelsk receptbok kan det ibland vara svårt att veta vilka de olika namn är som de nämner i receptet. Samma sak om du hittat en video på till exempel YouTube och de grillar en fin bit Pork Tenderloin. Vad sjutton är pork tenderloin undrar du.

Nedan listas de vanligaste köttdelarnas namn på engelska och vad de heter på svenska

Nöt

EngelskaSvenska
Beef KnuckleFransyska
Beef PlateBringa
Beef RumpRostbiff
Beef TenderloinOxfilé
Boneless Beef InsideInnanlår
Boneless Beef OutsideYtterlår
ChuckHögrev
Eye RoundRulle
Flank SteakFlanskstek
Rib EyeEntrocote
ShankBaklägg
ShankFramlägg
Shoulder ClodBog
SirloinRyggbiff
Strip LoinBiff

 

Gris

EngelskaSvenska
Baby Back RibsKamben
HamSkinka
Ham HocksBaklägg
Pork BellySida
Pork CollarFläskkarré
Pork LoinKotlettrad
Pork ShoulderBog
Pork TenderloinFläskfilé
Shoulder HocksFramlägg
Spare RibsRevbensspjäll