Indirekt grillning: Bemästra denna teknik och få fantastiskt resultat

När man pratar om olika sätt att grilla delas sätten upp i två, den ena kallas direkt grillning och den andra kallas för indirekt grillning.

Indirekt grillning

Denna metod kan liknas vid en ugn. Värmen stiger och reflekteras av locket och på så sätt cirkulerar värmen inne i grillen. Indirekt grillning passar för mat som tar mer än 25min att tillaga. Fördelen med denna teknik är att man både smaksätter och tillagar samtidigt.

Exempel på kött som fungerar bra med indirekt grillning:
Hel oxfilé, hel kyckling, spareribs, större fiskfiléer etc.

I och med att man inte grillar direkt över värmekällan så behöver man inte heller vända på det som tillagas. En termometer är därför att föredra om man vill undvika att lyfta på locket för att titta om maten är klar.

Indirekt Grillning

Indirekt grillning med kolgrill

Har du en kolgrill placerar du ett lika antal varma briketter på var sida i grillen. Ett alternativt sätt är att endast placera briketter på ena halvan av grillen. Det viktigaste är att det finns yta på grillgallret som inte har någon värmekälla direkt under. Lägg på grillgallret och placera maten mitt på gallret.

Ett tips är att använda sig utav en droppform som du placerar mellan briketthögarna under grillgallret. På så sätt minskar du risken att fett som droppar ner flammar upp på köttet. Köttsaften kan även användas vid tillagning av t.ex. såser. Lägg på locket och öppna endast för att se om maten är klar.

Indirekt grillning med gasolgrill

Använder du dig av en gasolgrill värmer du först upp grillen, stänger av mittersta brännaren så att bara brännarna i ändarna är på. Därefter lägger du på maten mitt på grillgallret och stänger locket. Justera värmen efter receptet och kom ihåg att bara öppna locket när du kollar om maten är klar.

Nu när du vet hur indirekt grillning går till är det bara att hitta ett schysst recept och testa dina nya kunskaper.