Grilltips: 24 tips som garanterat gör dig till en grillmästare!

För att du ska få ett så lyckat resultat som möjligt när du ska grilla kommer här ett antal grilltips:

Grilltips: Före grillningen

1. Skaffa en grillbok

Om du redan har en bra grillbok, hoppa till nästa tips. Om inte, se till att skaffa en. En bra grillbok innehåller allt du behöver veta för att komma igång. Allt från vilka redskap du behöver till recept för inspiration. Kika in på vår sida om grillböcker för att se vilka vi rekommenderar.

2. Ta fram köttet

Ska du grilla större köttbitar kan det vara klokt att ta fram köttet innan så det hinner bli rumstempererat. Lägger du på kallt kött på grillen kan det dra ihop sig och förlora mycket vätska.

3. Blötlägg grillspett av trä

Använder du grillspett av trä? Lägg de i blöt ca en halvtimme innan du grillar så slipper de riskera att brinna upp. Har du en kolgrill kan du göra det samtidigt som du tänder grillen.

4. Testa att ge köttet röksmak

Lägg bitar av till exempel hickory, äpple eller lönn i blöt 60min innan det är dags att grilla. Precis före grillningen, lägg bitarna på glöden och de kommer att ge ifrån sig rök som ger god smak till köttet.

5. Töm askan

Om du använder kolgrill, ha det som vana att alltid tömma askbehållaren under grillen inför varje grillning. Detta ger bättre lufttillströmning som i sin tur ger en bättre glöd. Har du en grill utan behållare och hål i botten kan du lägga lite folie under briketterna för att enklare få bort askan.

Se till att ta hand om askan på bästa sätt.

6. Vädret påverkar värmen i grillen

Tänk på att om det blåser eller är kallt ute så påverkas både tiden det tar att få glöd och temperaturen i grillen. Framförallt gäller detta om du grillar på vintern och det är minusgrader ute. Man kan ”utan” problem grilla i både minusgrader som i spöregn men det kräver lite förberedelser.

7. Ta god tid på dig

Ett grilltips som lätt glöms bort. Tänk på att det tar ca 30min, beroende på mängd briketter eller grillkol, från det att du tänder grillen till det att briketterna är klara. Titta på briketterna och om de har ett tunt lager med gråaktig aska så är de klara för att användas. Utnyttja denna halvtimme till att förbereda köttet, tillbehören, förrätten, efterrätt eller bara till att underhålla gästerna.

8. Lägg på gallret innan grillning

Lägg gallret på grillen ca 10 minuter innan du lägger upp maten på grillen. Detta gör att gallret hettas upp och maten grillas bättre, får snygga klassiska grilllinjer, och fastnar inte lika lätt. Tänk på att gallret måste vara rent så passa på att rengöra det om det inte är gjort. Det blir mycket lättare när gallret är varmt.

9. Låt det bli riktig glöd

Många har bråttom när de ska grilla. Men om du ser till att vara ute i god tid så har du ingen anledning att inte vänta på glöden. När briketterna har fått en silvergrå yta är det dags att börja grilla.

10. Pensla grillgallret

Du kan förhindra att maten fastnar i gallret genom att pensla lite olja på det innan du lägger på maten. Enklast är att ha lite olja i en skål och använda vanligt hushållspapper, som du doppar i oljan, och sen ”pensla” ut över grillgallret.

11. Glöm inte tillbehören

Kött och grönsaker i all ära, men glöm inte tillbehören. En rejäl köttbit blir bättre med lite olika såser eller salsor. Kanske lite picklad lök eller grillat bacon till hamburgaren? Guacamole till grillat tex mex? Vitlökssmöret till entrecôten.

De flesta rätter behöver tillbehör. Glöm dem inte!

”Så fort det är sol ska det grillas”

Per Morberg – Morberg Grillar

Grilltips: Under grillningen

12. Använd termometer

Vill du veta exakt när köttet ska av grillen? Då är det en termometer som gäller, punkt! Helst en trådlös termometer så du kan röra dig mer fritt och ordna med annat.

Det finns ingen prestige i att grilla utan en. Använder du en termometer blir det alltid perfekt resultat. Tänk bara på att tempereraturen går upp några grader efter att du tagit bort köttet från grillen.

13. ”ALLT” går att grilla

Tänk på att det inte bara är kött som kan grillas. Du kan till exempel grilla grönsaker, ostar, svampar. Du kan till och med baka i grillen, eller varför inte grädda en pizza?

14. Variera olika grillmetoder

Se till att utmana dig själv och ändra sätten du grillar på. Grillar du till exempel alltid ditt kött direkt över briketterna och på höf värme? Testa istället att grilla en köttbit med indirekt grillning istället. Med lägre temperatur men under en längre tid blir köttet mört och saftigt.

15. Skär ej i köttet

Ett av de vanligaste felen man kan göra är att skära i köttet för att se om det är klart. Om du skär i en köttbit kommer mycket av köttsaften att rinna ut och köttbiten blir betydligt torrare. Se till att skära jämna skivor så att de blir klara samtidigt. På så sätt behöver du bara skära i köttet en gång om du nu inte är säker på om köttet är klart.

16. Använd locket

Hur många gånger har du använt lock när du grillar? Om du inte använder lock är det hög tid att du börjar nu. Här kan du läsa mer om hur du grillar med lock och varför det är bra. Naturligtvis behöver man inte använda locket slaviskt. Är det hotdogs eller annat smått på grillen kan man gott och väl köra utan. Men, om du äger en grill med lock, se till att använda det.

Tänk på att inte lyfta på locket onödigt många gånger. Varje gång du tar bort locket släpper du ut värme.

17. Vänd köttet EN gång

Ett tips som har diskuterats fram och tillbaka och är en vattendelare inom grillare. Vi på grillguide.se tillhör de som tycker man ska undvika att vända köttet mer än en gång.

Alltför många gånger har vi vittnat om personer som vänder sina köttbitar i tid och otid. I de flesta fall grillar dessa personer utan lock med alldeles för mycket briketter eller grillkol. Då har man inte så mycket att välja på om man inte vill äta kolbitar. Se därför till att använda rätt mängd briketter för ändamålet.

Varje gång du vänder på maten så rinner köttsaft ner i grillen istället för att göra köttet saftigt och gott. Se därför till att använda locket och vänd köttet efter halva grilltiden. På så sätt blir maten mycket saftigare och godare. Tänk på att andra sidan ofta går fortare att få klar.

Grilltips: Efter grillningen

18. Låt köttet vila

När du tagit av köttet från grillen, låt köttet vila i några minuter innan servering, helst minst 5min. Då har köttet tid att suga in en del av köttsafterna mot mitten av köttet. Detta gäller framförallt om du grillar nötkött som inte blir well done, dvs genomgrillad.

19. Återanvänd briketterna

En av alla fördelar med briketter gentemot grillkol är att när du har grillat klart är det bara att stänga alla spjäll och lägga på locket på grillen. På så sätt slocknar glöden och du kan med fördel återanvända briketterna vid nästa grillning. Fyll endast på det antal briketter som behövs nästa gång du grillar.

20. Rengör grillgallret

När du ätit klart är grillgallret oftast fortfarande varmt och då är det perfekt att passa på att rengöra detta från eventuella matrester. Hinner grillgallret svalna är det svårare att få det rent. Använd en ordentlig stålborste så blir det enklare.

Är du försent ute och grillgallret har kallnat. Rengör det då vid nästa grilltillfälle, för du kommer väl ihåg att du ska lägga på grillgallret en tid innan du lägger på köttet? Då har du också möjlighet att rengöra grillgallret.

Övriga grilltips

21. Låt inte dina gäster vara försökskaniner

Ska du bjuda dina gäster på grillad lax på midsommarafton och aldrig tidigare grillat lax eller fisk? Se till att testa innan vad som fungerar eller inte. Ju mindre erfarenhet du har desto större anledning att öva innan en större middag.

Att till exempel låta sina gäster sitta och vänta på mat i 1,5h, för att du som grillar inte visste att det tar så lång tid med större hela köttbitar på lägre värme, behöver inte vara ett problem. Men varför chansa om du aldrig grillat det typen av kött innan.

22. Övning ger färdighet

Tänk på att grillning är som allt annat, övning ger färdighet. Skaffa gärna en liten grillbok där du för anteckningar om hur du har grillat. Går något fel kan du då lättare göra justeringar till nästa gång. Du kan även köpa någon av de grillböcker som vi rekommenderar.

23. Viktigt grilltips: Använd INTE tändvätska

grilltips

Detta kan inte upprepas nog. Höj inte dina chanser att misslyckas med grillningen. I värsta fall blir maten förstörd pga av att tändvätskan gett bismak.

Har man en gång ätit grillat som har haft en bismak av tändvätska vill man aldrig mer använda denna tändningsmetod, vi lovar.

Testa istället någon av de alternativa tändningsmetoderna eller läs om hur du kan grilla klimatsmart.

24. Ett sista grilltips

Nu är säkert ditt huvud fullt av grilltips och chansen är kanske stor att du försöker följa alla och att det blir ett stressmoment. Ta det istället lugnt och följ några grilltips i taget så kommer det gå bra. Med tiden kommer detta att sitta i ryggraden.

Missa inte vår artikel om hur du grillar säkert.

Har du lärt dig något nytt genom att läsa artikeln? Saknades något grilltips som du vill att andra ska ta del av? Dela gärna artikeln med knapparna nedan eller lämna en kommentar.