Grilla Säkert: 20 tips på hur du grillar säkrare i sommar

grilla säkert

Det viktigaste som varje grillmästare måste tänka på när hen grillar är säkerheten. Att se till att grilla säkert är ett krav. Det är klart bättre att lära sig om säkerhet innan man orsakar en skogs-, eller husbrand än efter.

Grillar man ute i naturen är det extra viktigt att man tar hänsyn till omgivningen. Den minsta gnista eller glödbit kan orsaka en omfattande skogsbrand om det är torrt ute. När det väl börjar brinna i det torra gräset går det snabbt. Och då menar vi SNABBT!

Varje år skadar sig ungefär femhundra personer allvarligt vid grillning, de flesta är under 20 år.

Drygt hälften av skadorna uppstår genom att man bränner sig på grillen. Vanligast är att personen tagit i heta galler, heta verktyg eller trampat på het grillkol eller briketter.

Källa: Myndigheten för samhällskydd och beredskap

Säkerhet före grillning

1. Placera grillen på en säker plats

Innan du börjar grilla, se till att grillen du använder är placerad på plant underlag och står stadigt. Extra viktigt är detta om du använder en grill med tre ben då de är ostadigare än de med fyra. Se även till att det är avstånd till brandfarliga detaljer.

2. Kolla upp eventuellt eldningsförbud

Har det varit torrperiod en längre tid eller bara väldigt varmt? Kolla upp på din kommuns hemsida om det råder eldningsförbud så att du vet om du får grilla över huvud taget.

Det kan vara olika regler beroende på väderlek och typ av grill.

3. Blötlägg gräsmattan

Har du en gräsmatta som underlag till grillen. Se då till att vattna gräset i området runt grillen så eventuella gnistor och glödbitar har svårare att få fäste och börja brinna i gräset.

4. Se till att ha vatten nära

Oavsett var du grillar, om det är på gräsmattan eller på altanen, se till att ha vatten nära till hands. Har du redan använt slangen för att blötlägga gräsmattan kan du med fördel låta den ligga framme tills du grillat klart.

Har du inte tillgång till slang, fyll en hink med vatten och låt den stå i närheten.

5. Använd en grillmatta

Om du är rädd om underlaget ska du naturligtvis använda en skyddande grillmatta under grillen. Den skyddar inte bara altanen mot aska och matrester utan är ett brandskydd för glödbitar som eventuellt hamnar under grillen.

Grilla säkert under grillning

6. Den som grillar har ansvaret

Tänk på att det är du som grillar som har ansvaret för säkerheten. Det innebär att om det händer en olycka så är det du som bär ansvaret och får stå till svars.

7. Lämna aldrig grillen obevakad

Lämna aldrig en grill obevakad. Finns fall där kraftiga vindar både har blåst omkull grillar och fått de att kana av altaner.

8. Håll koll på barn och husdjur

Finns det husdjur och barn i närheten? Förklara för barnen var de får vara och inte vara när grillen är på. Husdjuren får vara inomhus eller kopplade.

9. Använd grillvantar

Brännskador dominerar skadetypen på de olyckor som uppstår vid grillning. Se till att använda ett par grillvantar, helst ett par som är gjorda för att användas vid grillen.

Grilla säkert med kolgrill

10. Använd endast kol eller briketter

För den mest kontrollerande grillningen, använd bara kol eller briketter. Det ger bäst glöd och du undviker större flammor.

11. Använd inte tändvätska eller T-sprit

Ett upprepande mantra som genomsyrar grillguide.se är att inte använda sig av tändvätska. Det är inte bara att det är dåligt för miljön utan även en säkerhetsrisk.

Det skvätter gärna när man använder tändvätska och kan ge upphov till oväntad brand. T-sprit kan vara ännu värre och ångorna kan orsaka brand i flaskan som i sin tur kan explodera.

Läs hellre våra tips om hur du tänder grillen på bästa sätt.

12. Akta ögonen om du blåser mot glöden

En vanlig skada i samband med grillning är ögonskador. Om du inte har tillgång till en blåsa så var väldigt försiktig när du blåser mot glöden och ha helst ett par glasögon på dig.

Grilla säkert med gasolgrill

13. Gasolflaskorna ska stå upp

En gasolflaska ska alltid stå upp. Oavsett om det är under förvaring eller användning, se till att de står stadigt upp.

14. Ställ gasolflaskan bredvid grillen

När du grillar ska alltid gasolflaskan stå bredvid grillen. Om det finns ett utrymme under grillen och du låter den vara där under användning kan värmen från grillen värma upp gasolflaskan.

Även mat och fett kan ramla ner på gasolflaskan och skada utrustningen.

15. Undersök slang och gasol varje vår

Slangarna till en gasolgrill åldras precis som allt annat. Se till att köra en extra koll varje år när grillen tas fram första gången. Om slangen ser ut att ha torkat eller spruckit måste de bytas innan det grillas.

Samtidigt som du kontrollerar slangarna, kontrollera att gasolinstallationen är tät. Det finns läckageindikatorer som du kan köpa på t.ex. macken eller där gasolflaskor säljs.

16. Förvaring av gasolflaskor

Som privatperson får man endast förvara gasol för eget behov. Max 2 P11 är det som gäller utan att behöva skaffa tillstånd.

Förvaringen får inte ske i varken källaren eller på vinden. Dock får du förvara gasol i ett inglasat uterum så länge det finns ventilation.

Säkerhet efter grillning

17. Släck ordentligt

Detta ska väl vara 100% självklart bland alla som grillar men ändå slarvas det med detta. Hur många gånger har du inte själv gått förbi en eldplats efter till exempel en vandringsled eller badstrand och det fortfarande glöder?

Lägg på locket om du har lock på grillen och stäng spjällen. Har du eldat ute i naturen, häll på ordentligt med vatten så glöden släcks och kolen kallnar.

Se till att ta hand om askan om du använt briketter eller kol.

18. Engångsgrillar

Har du grillat med en engångsgrill är det extra viktigt att du släcker den och att den blir kall innan du slänger den. Engångsgrillar är en vanlig orsak till markbränder.

Undvik detta om du vill grilla säkert

19. Grilla inte på balkongen

Om du får, eller inte får, grilla på balkongen är upp till hyresvärden och dess bestämmelser. Däremot är det en stark rekommendation att inte grilla på balkongen då det är en begränsad yta, ofta liten, och där tilkommer en säkerhetsrisk.

Vill du ändå grilla på balkongen bör du använda en elgrill.

20. Grilla ALDRIG i ett inglasat uterum

Om du har en ett inglasat uterum eller balkong kan du få kolmonoxidförgiftning om du grillar. Kolmonoxidförgiftning kan leda till döden.

Grilla säkert i sommar

Grymt att du kommit till slutet av denna säkerhetsartikel. Vi hoppas att plockat upp lite idéer om hur du kan grilla säkert trots att det mest bör vara självklara saker.

Om du vill läsa mera tips ska du absolut kika in vår artikel om våra allra bästa grilltips.