Grilla lax: Detta ska du tänka på innan du börjar grilla

Prova att grilla lax?

De flesta vet att man egentligen kan grilla allt från pizza till olika typer av kött men av någon anledning är det nästan alltid kött man nämner när det pratas grillning. Passa då på att testa att grilla lax.

Fisk är jättegott att grilla och då framförallt fiskarnas fisk, laxen. På sommaren när många av oss åker till sommarstugorna finns det stor möjlighet att fiska sin egen lax. Inte dumt att både fiska och tillaga maten helt själv. Så fram med fiskespöt och se till att håva in några fina firrar.

Att tänk på när du ska grilla lax

Marinad och kryddning

Till lax fungerar det både att använda vanlig marinad som du vanligtvis använder till kött. Vill du ha en annan marinad kan du testa en marinad med honung, det är gott till lax.

Vill du bara krydda laxen kan du använda olivolja, citron, salt och peppar.

Hur laxen kan grillas

Ett tips är att grilla laxen i knyten av aluminiumfolie. På det sättet behöver du inte vara orolig för att laxen faller sönder i bitar. Den blir även saftig och god då det saften stannar i knytet. Om du använder dig av denna variant är det rekommenderat att grilla med indirekt grillning med locket på. Det vill säga du har inte knytena direkt över briketterna eller gasbrännaren.

Olja in både aluminiumfolien och fisken och lägg in det som du gillar i knytet. Några tips är vitlök, röd lök, chili, fetaost, färska örter, grillkrydda, creme fraische. Det är som vanligt bara fantasin som sätter gränserna.

Grilla laxSka du grilla en hel laxfilé kan det vara smart att låta skinnet vara kvar och först grilla med skinnet uppåt så att du får en fin yta på fiskköttet. Du kan sedan vända på laxfilén och placera skinnet nedåt då skinnet är tåligare än köttet och du behöver inte vara rädd för att skinnet blir lite bränt. Pensla med någon typ av glaze och gärna en som är baserad på honung.

För att förenkla grillningen av större laxfiléer kan du använda dig av ett grillhalster som finns att köpa i välsorterade butiker. Du kan se exempel på hur detta kan se ut på bilden till höger.

Tillbehör till laxen

Kokt potatis är en klassiker och passar mycket bra till lax.

Som sås kan man ha en kall sås baserad på t.ex. creme fraische. Vill du ha något annat kan du ta och göra någon typ av salsa. att återanvända tillbehören som du hade i knytet är också populärt.

Nu är det bara att testa själv att grilla lax, du kommer inte bli besviken.