Direkt grillning: Lär dig vad det innebär och när du ska använda det

När man pratar om olika metoder att grilla delas dessa upp i två olika metoder, den ena kallas indirekt grillning och den andra kallas för direkt grillning. I denna grillartikel tar vi upp den senare metoden.

Direkt grillning

Detta är det allra vanligaste sättet att grilla på. I princip alla som har grillat någongång har börjat med denna metod. Man grillar direkt ovanför värmekällan vilket medför att det är ett snabbt sätt att tillaga maten på.

Man brukar säga att mat som tar mindre än ca 25min skall tillagas med direkt grillning. Såklart är denna tid inte en regel utan bara ett riktmärke. Testa dig fram för att se vad som passar bäst för just det kött som du grillar.

Vid direkt grillning blir köttet tillräckligt varmt för att den goda maillardeffekten ska uppstå.

Exempel på kött som fungerar bäst med direkt grillning:
Korvar, hamburgare, kycklingfiléer, tunnare köttskivor, grönsaker etc.

Direkt GrillningDirekt grillning med kolgrill

Har du en kolgrill tar du helt enkelt och placerar ut briketterna jämnt över gallret när dessa fått en gråaktig yta. Sen lägger du ut grillgallret och placerar ut det som skall grillas. Lägg på locket och vänd efter halva grilltiden.

Är man inte van vid att grilla med lock är detta ovant till en början. Man vill gärna ”titta till” det man grillar. Försök att undvika detta och vänd bara t.ex. köttet en gång. Tänk på att varje gång du vänder på köttet så rinner den köttsaft, som finns på köttet, ner bland briketterna och köttet blir inte alls lika saftigt. Övning ger färdighet, och du kommer med tiden att slippa lyfta på locket så ofta.

Direkt grillning med gasolgrill

Använder du dig av en gasolgrill värmer du först upp grillen, lägger på maten och justerar temperaturen, enligt recept, med reglagen. Precis som med kolgrillen så använder du locket och öppnar bara för att vända på maten.

De flesta som grillar, både med klotgrill och gasolgrill, grillar med just denna metod, direkt grillning.