Briketter eller kol: Vad är egentligen bäst när du ska grilla?

Briketter eller Kol?

En av de eviga frågorna när det gäller grillning, ska man använda briketter eller kol? Frågan dyker upp så pass ofta att vi känner oss tvungna att ge vår syn på det. Här tar vi upp för-, och nackdelar så att du kan skapa dig en uppfattning vad du ska använda när det är dags att grilla.

Grillkol

Vad är grillkol?

Grillkol

Grillkol, eller träkol som det egentligen heter, är som de flesta typer av kol gjort av trä. Många människor och företag använder kol för olika ändamål. En av dess vanligaste och mest kända användningsområde är till grillning.

Träkolen tillverkas genom en process som kallas pyrolys vilket innebär att man hettar upp träet under syrefattiga former. Vanliga sätt att framställa träkol är kolmila och kolugn.

Fördelar med grillkol

Det finns många fördelar som kommer från att utnyttja denna typ av energi. Det går snabbt att få upp en hög temperatur och det blir inte mycket rök från kolet.

Det kräver väldigt lite ansträngning att rengöra grillen efter användning av kol. Detta beror på att grillkolen producerar små mängder aska.

En högst objektiv fördel men många tycker att grillkol ger en bättre smak på den grillade maten.

Grillkol är i regel billigare än briketter.

Nackdelar med grillkol

Det finns vissa nackdelar som kommer med dess användning. Eftersom de kommer i klumpar, finns det inga entydiga storlekar och det kan göra det svårt att veta hur mycket kol man ska använda från gång till gång eftersom värmen kan bli ojämn. Köper man från kvalitetsmärken minskar risken för stora skiftningar i storlek.

Grillkol är även svårt att återanvända efter att man grillat då bitarna oftast är små och det inte blir mycket kvar efter en grillsession.

Olika tillverkare gör den här typen av träkol från olika material och därför finns det en möjlighet att få oönskade material och tillsatser.

Notera: Tidigare har det även förekommit mindre kända märken som lagt in sten i påsarna för att få upp vikten. Nu var det länge sen vi var med om detta så förmodligen har dessa skojare försvunnit från marknaden.

Briketter

Vad är Briketter?

Briketter

Briketter är ett alternativ till grillkol och är tillverkade av olika material. Det finns bland annat briketter gjorda på träkol och kokos. Det briketter med kvalitet har gemensamt är att de tillverkas genom att blanda materialet med ett bindmedel och sen komprimera det i formar. Enligt Weber tillverkas deras briketter med 50 tons tryck.

Briketter används också i ett brett utbud av aktiviteter allt från rökning av kött till grillning.

Fördelar med briketter

Den största fördelen med briketter är att de har samma storlek, brinner lika länge och har en långvarig brinnförmåga när de utsätts för rätt temperatur.

Det gör det enklare att kontrollera temperaturen i en grill med briketter jämfört med grillkol och få en jämnare värme från gång till gång. Deras rökfria natur gör dem rena att använda.

När du grillat klart med briketter kan du lägga på locket för att släcka de glödande briketterna och på så sätt kan du återanvända dem till nästa gång du ska grilla.

Nackdelar med briketter

Det finns flera nackdelar som är förknippade vid användning av briketter. Eftersom de är gjorda av komprimerat koldamm producerar de stora mängder aska. Således, rengöring av grillen blir en tråkig aktivitet. Men om du följer våra grilltips så vet du att du alltid ska tömma askan i grillen före tändning.

De tar längre tid för briketter att uppnå hög temperatur. Man behöver planera in mer tid för att tända grillen.

Billiga märken med lägre kvalitet är lite som grillkol, snabba att tända men brinner inte lika länge. Ska man använda briketter är det alltså viktigt att köpa bra kvalitet, annars kan man lika gärna använda grillkol.

Briketter är dyrare än grillkol.

Briketter eller Kol: Slutsats

Briketter eller Kol

Det finns en del för och nackdelar med både briketter och kol. Vad man väljer är alltså en smaksak och vad som fungerar bäst för stunden och det finns egentligen inget rätt eller fel.

Får man bättre resultat av att välja briketter så ska man naturligtvis välja det, och vice versa. Men om du vill ha några tips på när det passar med briketter eller kol kan du tänka på följande:

  • Ska man grilla under en längre tid är det bättre med briketter då de har längre brinntid och håller en jämn temperatur.
  • Ska du grilla mindre bitar, till exempel korvare eller tunnare skivor kött kan du välja grillkol.
  • När vi själva grillar med metoden indirekt grillning och har större köttdelar så använder vi uteslutande briketter på grund av den jämna temperaturen
  • Har du ont om tid att få upp värmen i grillen är grillkol snabbare än briketter

MEN, man behöver inte ens välja. Många som grillar blandar kol och briketter för att de tycker att det ger det bästa resultatet. Testa olika varianter och hitta din favorit och avgör själv om det är briketter eller kol som passar just dig och det du brukar grilla.