Lär dig Grilla med grillguide.se
_grilla-3.jpg_grilla-4.jpg

Briketter eller Kol?

Briketter eller Kol?

Den eviga frågan när det gäller grillning, briketter eller kol? Här tar vi upp för och nackdelar så att du kan skapa dig en uppfattning vad du ska använda när det är dags att grilla.

Vad är grillkol?

Grillkol är, precis som de flesta typer av kol, gjort av trä. Många människor och företag använder kol för olika ändamål. En av dess vanligaste och mest kända användningsområde är till grillning.

Fördelar med grillkol

Det finns många fördelar som kommer från att utnyttja denna typ av energi. Det går snabbt att få upp en hög temperatur och det blir inte mycket rök från kolet. Det kräver väldigt lite ansträngning att rengöra grillen efter användning av kol. Detta beror på att den producerar små mängder aska.

Nackdelar med grillkol

Men det finns vissa nackdelar som kommer med dess användning. Eftersom de kommer i klumpar, finns det inga entydiga storlekar och det kan göra det svårt att veta hur mycket kol man ska använda från gång till gång eftersom värmen kan bli ojämn. Olika tillverkare gör den här typen av träkol från olika material och därför finns det en möjlighet att få oönskade material och tillsatser.

Vad är Briketter?

Briketter är ett alternativ till grillkol och är gjort av komprimerat koldamm som har legat i en syrestyrda formar. Briketter används också i ett brett utbud av aktiviteter allt från rökning av kött till grillning.

Fördelar med briketter

De fördelar som kan ses som resultat av användningen av briketter är att de har samma storlek, brinner lika länge och har en långvarig brinnförmåga när de utsätts för rätt temperatur. Det gör det enklare att få en jämnare värme från gång till gång. Deras rökfria natur gör dem rena att använda.

Nackdelar med briketter

Det finns flera nackdelar som är förknippade vid användning av briketter. Eftersom de är gjorda av komprimerat koldamm producerar de enorma mängder aska. Således, rengöring av grillen blir en tråkig aktivitet. De tar också lång tid att uppnå hög temperatur.

Briketter eller Kol: Slutsats

Briketter eller KolDet finns en del för och nackdelar med både briketter och kol. Vad man väljer är alltså en smaksak och vad som fungerar bäst för stunden. Får man till exempel bättre resultat av att välja briketter så ska man naturligtvis välja det.

Man behöver inte ens välja. Många som grillar blandar kol och briketter för att de tycker att det ger det bästa resultatet. Testa olika varianter och hitta din favorit och avgör själv om det är briketter eller kol som passar just dig och det du brukar grilla.