Grillböcker: De bästa grillböckerna för en grillmästare 2022

Grillböcker finns det gott om. De finns i alla olika utföranden och det är självklart svårt att säga vilken som är bäst. Det är väldigt individuellt. Många grillböcker är egentligen bara receptsamlingar medan andra grillböcker även tar upp viktiga grilltips och hur man utför vissa element.

Om du inte har en grillbok idag rekommenderar vi att du väljer en som tar med så mycket som möjligt, t.ex. Webers Grillbibel och Dags att grilla, eller om du är bekväm med engelska, How to Grill. Efter det kan du gå vidare med böcker som antingen har mycket recept eller en speciell inriktning.

Här kommer boktips på bra grillböcker som det är värt att kika närmare på. Vi på grillguide.se äger alla själva så vi vet vad vi tipsar om.

Länkarna i artikeln är reklamlänkar vilket betyder att om du köper en bok via dem så får grillguide.se en liten kommision på några kronor. På så sätt stödjer du vårat arbete och det kostar dig inget extra.

Grillböcker som bör finnas hos alla grillmästare

Webers Grillbibel

Webers Grillbibel - Jamie Purviance

Författare: Jamie Purviance

Ta grillandet til nästa nivå med världens bäst säljande grillkokbok nu i Sverige. En läcker bok där den amerikanska grill gurun Jamie Purviance skämmer bort dig med 160 recept till brikett & gasolgrill.

Med mer än 1000 Step by Step bilder för grillning av rött kött, fläsk, fågel, fisk och skaldjur, frukt och grönt, får du massor av inspiration och grilltips.

Perfekt som present till den grilltokiga!

Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 320

Dags att grilla

Dags att Grilla - Jamie Purviance

Författare: Jamie Purviance

Den hyllade grillkocken, Jamie Purviance, mannen bakom sin andra bok i Webers omfångsrika grillkokboks repertoar. Den vackra grillboken ”Weber’s Dags att grilla” innehåller 304 sidor fylld med recept och tips för din grill – allt från klassiska BBQ rätter, till mer alternativa i sitt slag för både kolgrillen, gasgrillen & röken.

Oavsett om du är en erfaren grillmaster eller en novis vid grillen, så finns det något för alla. Många av de mer än 200 recepten och otaliga tips är flankerade av bilder som visar dig rätt metod. Hur du skall göra, hur du gör det!? Recepten är skapade av Jamie Purviance – kocken – gurun för grillentusiaster.

Under hela sin karriär som kock har han fått massor av beröm och erkännande, och han är en älskad grillmästare tack vare sin förmåga att inspirera andra. Något han har stor användning av i sina grillböcker. I USA är han också känd som grillexpert i tidningar och TV.

Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 304

Verkar som om denna bok är utgången. Hittar du den så är den värd ett köp

How To Grill

Författare: Steven Raichlen

En bok på engelska som av många kallas bibeln inom grillning. Har du inte problem med att läsa grillböcker på engelska är detta boken du absolut ska börja med. Den rekommenderas starkt!

Boken är skriven av Steven Raichlen som är en av Amerikas stora inom grillning. Steven har sen tidigare skrivit böcker om grillning och vunnit stora priser.

I boken How To Grill kan du läsa steg-för-steg beskrivningar om tekniker och hur du ska gå tillväga.

Boken innehåller, förutom 100 tekniker, även över 1000 bilder och massor av recept.

Utgivningsår: 2002
Antal sidor: 512

Rekommenderade Grillböcker

Till Grillat

Såser, Marinader, Sallader och lite sött

Till Grillat - Lisa Lemke

Författare: Lisa Lemke

Från fördrink till dessert – dags att låta tillbehören spela huvudrollen!Äntligen har våren kommit. Solen värmer, gräset är grönt och himlen blå. Allt känns liksom möjligt och lätt. Fram med grillen och på med … på med … samma gamla trötta marinerade fläskkarré.

Gott? Jovisst, men det saknas det där lilla extra, det där nya med smaker som kan lyfta allt som ligger på grillen till nya höjder. För när det kommer till grillning är tillbehören minst lika viktiga som vad vi faktiskt lägger på grillen. Inga problem. Allt som behövs är Till grillat och lite ingredienser.

Men att bjuda på grillmiddag kan också upplevas som stressigt. Hur ska man tajma allt, så att glöden blir perfekt och tillbehören färdiga samtidigt med det grillade? Och efterrätten, då?

Återigen – inga problem. Allt som behövs är Till grillat och lite planering. Som att ha färdiga tilltugg redo för att stilla den värsta hungern. Såser som är förberedda, kyckling som är marinerad. Salladen som väntar i kylen och potatisen som du blixtsnabbt svänger ihop utan att ens behöva tänka. Och sist men inte minst – sorbeten som står färdig och väntar i frysen. Med andra ord maträtter som nästan sköter sig själva, så att du kan ägna dig åt viktigare saker. Som att umgås med gästerna, övervaka glöden och smutta på en blåbärsmojito.

Här finns inspirationen, recepten och råden du behöver för oförglömliga grillkvällar. Kvällar som du kommer att minnas långt in i höstens rusk och vinterns kyla.

Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 128

Morberg grillar

Morberg Grillar - Per Morberg

Författare: Per Morberg

Per Morberg lagar gärna mat utomhus, inte bara på grill utan också på stekhäll. Stekhällen är bra att ha när han ”ska steka upp 700 kilo svamp eller utspisa 400 ungar”, annars duger en vanlig klotgrill.

I den här boken bjuder han på sina bästa recept med goda tillbehör. Bland de trettiotal rätterna finns entrecôte med blomkål och bluecheesesås, stora köttbullar med fetaost, kycklingspett med chiliaioli, lax med sesamfrön och teriyakisås och sparris med parmesanostcrème. Det är mycket kött och fisk, men också en hel del grönsaker som enkelt kan läggas på grillen och utveckla nya smaker. Här finns även tips om hur man blandar ihop en perfekt marinad. Någonstans har också en filmjölkslunch smugit sig in: ”Gud, vad gott med fil! Just nu står köttbitarna mig upp över öronen.” Även en grillentusiast kan få för mycket av det goda – men bara för stunden.

Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 114

Flippin' Burgers

Hamburgare från grunden

Flipping Burgers - Jon Widegren

Författare: Jon Widegren

Vad är hemligheten bakom en bra hamburgare? Jon åkte till USA för att finna svaret. Sex veckor och 64 hamburgare senare visade sig svaret vara lika enkelt som burgaren själv: Det handlar om köttet och brödet. Enkelheten i en bra burgare gömmer inga hemligheter, men därför inte heller några genvägar. Den kräver kunskap om styckningsdetaljer och stekning, fetthalt och färsfibrer, textur och temperatur, konsistens och komposition, proportioner och inte minst passion.

Det här är en gedigen handbok om hur du tillagar hamburgare som den bör vara enkel, genuin och fantastisk. Totalt får du ta del av ett 40-tal recept på olika grunder och varianter, kompletta hamburgerrecept varav flera inspirerade från diners i USA, några olika hamburgerbröd, en rad tillbehör och inläggningar och så ett gäng shakesrecept.

Jon Widegren sa upp sig från sig jobb som konsult för att kunna öppna hamburgerbaren Flippin burgers i Stockholm. Han har ägnat lång tid åt att läsa allt om hamburgare, från teoretiska historieskrivningar till amerikanska recept.

Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 127

Grillböcker som utgått

Följande grillböcker har utgått från sortimentet men rekommenderas fortfarande. Det kan vara bra att hålla ögonen öppna på till exempel loppisar eller second hand affärer efter dessa böcker.

Grilla med
Allt om Mat

Grillbok - Grill Med Allt Om Mat

Författare: Allt om Mat

Samla vännerna, tänd grillen och servera vinet, det är grilldags och tid för sommarens bästa sätt att umgås!

Grilla med Allt om Mat kom ut för första gången 2002. Boken blev från början mycket uppskattad och har sedan dess tryckts till flera gånger.

Nu är det dags för uppföljaren. I denna har vi samlat de allra bästa och mest populära recepten på grillad mat, marinader, såser, röror och tillbehör som publicerats i tidningen Allt om Mat under åren 2002 till 2006.

Samtliga recept är provlagade i tidningens provkök, skrivna på Allt om Mat:s välkända och prisbelönta sätt, och illustrerade med fotografier tagna av några av Sveriges allra bästa

Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 169

Har du en grillbok som du inte kan vara utan?
Dela gärna artikeln med knapparna nedan eller lämna en kommentar.