Bästa kolgrillen 2022: Vi listar de bästa modellerna

Sidan innehåller reklamlänkar från Bagaren och Kocken, Gardenstore, Hulténs, Weber och NetOnNet

Trött på att grilla på en trasig, rostig och gammal klotgrill? Du kanske har en grill i fel storlek som gör att maten aldrig blir klar samtidigt för familjen. Att grilla ska vara något härligt och glädjande och absolut inte något med känsla av irritation eller ångest. En ordentlig grill håller länge, förmodligen flera årtionden, om du bara ser till att sköta om den varje grillning.

För att du ska slippa, så har vi testat grillar från olika leverantörer och kommit fram till vad vi tycker är den allra bästa kolgrillen. Som med allt här i livet så får man vad man betalar för, och det gäller även för grillar. Istället för att köpa en grill på macken varje år som du aldrig är riktigt nöjd med, bör du köpa en kvalitetsgrill som kan följa med dig genom livet.

Tar du hand om grillen tar den hand om dig.

Orkar du inte läsa vidare kan du se här vilka som fick utmärkelsen bästa grill samt bästa budgetval.

Bäst i Test

Weber Performer Premium GBS 57 cm

Bästa Budgetval

Austin and Barbeque
47 cm

Bäst i Test - Bästa Kolgrillen 2022

Weber Performer Premium GBS 57 cm

Bäst i test bland kolgrillar 2022 blir Webers Performer Premium GBS.

Detta är grillen som har det mesta till ett överkomligt pris om man är intresserad av grillning.

Webers Performer kom i sin första variant redan på 90-talet och har sen kommit olika generationer där Weber fortsätter att förfina och förbättra modellen. Den modell som säljs i butik 2022 är generation 4.

Det som gör Performer Premium till en sån populär grill är att den förutom Webers vanliga klotgrillsfunktioner även har ett sidobord, förvaringslåda och timer.

Avlastningsbordet ger dig en yta där du kan ha mat, kryddor, glaze, uppläggningsfat eller det just du behöver för att grilla. Du slipper springa fram och tillbaka till köket och har alltid det viktigaste hos dig hela tiden.

Förvaringslådan är stor och rymlig och du får utan problem plats med massor av kol eller briketter. Med den här grillen behöver du inte längre förvara det någon annanstans.

Du har tre stycken upphängningskrokar framför dig med enkel åtkomst till de verktyg du använder.

En avtagbar timer gör att du alltid har koll på tiden.

Klotgrillen är som alltid av hög kvalitet och som har gjort Weber till ett av världens mest populära grillmärke. Lock och balja är emaljerade och är ordentligt rejäla och andas verkligen kvalitet.

Du rengör grillen med Webers OneTouch system och all aska samlas i en rejäl uppsamlare.

GBS grillgaller gör det möjligt för dig att byta ut mittendelen till ett annat tillbehör som till exempel gjutjärnsgaller, wok eller pizzasten.

Alla funktioner tillsammans med Webers höga kvalitet gör att Performer Premium GBS blir bäst i test i kategorin bästa kolgrillen.

Rekommenderas starkt!

Bästa Kolgrillen för dig som vill ha gasstart

Weber Performer Deluxe GBS 57 cm

En kolgrill som inte lyckades bli bästa kolgrillen men som ändå måste nämnas är Webers Performer Deluxe GBS.

Det är den här grillen som har använts absolut mest av grillguide.se i över 15 år.

Anledningen till att den inte vinner är att vi inte kan försvara det pris man måste betala för att få funktionen gasstart. Och det är just den funktionen som skiljer Deluxe från testvinnaren Premium.

Dagarna att använda papper eller annat tändmedel när du ska tända din grill är förbi. Med denna grill tar du helt enkelt och ställer din skorstenständare i mitten av grillen, sätter på gasen och trycker på en knapp så gasen antänds. Efter ca 5min har briketterna eller kolet börjat glöda och du kan stänga av gasen.

Enkelt, snabbt och smidigt.

Utöver det har Deluxevarianten alla de fördelar som Premium har men det kommer med en extra kostnad för gasstarten.

Vill du ha alla funktioner inklusive gasstart är det denna grill som du ska köpa.

Bästa Budgetvalet - Kolgrill

Austin and Barbeque 47 cm

Bäst budgetval bland kolgrillar 2022 är Austin and Barbeque 47 cm.

En mer prisvärd grill i detta segment är svårt att hitta. För kostnaden av ca 500kr får du en klotgrill som har det du behöver för att grilla. Just denna grill passar absolut för den lilla familjen eller för de som inte grillar så ofta.

Både lock och balja är emaljerade men tunnare än på dyrare grillar. Är man oförsiktig och det blir repor letar sig rosten fram.

Det är ovanligt att man ser askhållare på grillar för detta priset men här ingår det och du slipper krångliga asktömingar.

Allt som allt en prisvärd grill om man inte vill spendera pengar på en mer rejäl kolgrill.

Bästa Kolgrillen under 4000kr

Weber Master-Touch GBS 57 cm

Den bästa grillen under 3000kr tycker vi är Webers Master Touch GBS. En klassiker i modern tappning.

Termometer i locket. Du ser hela tiden vilken temperatur du har i grillen och kan på så sätt justera värmen men hjälp av de två luftflödesreglagen. Den har ett på locket och en under baljan.

Lock och balja är emaljerade och är ordentligt rejäla och det är kvalitet rakt igenom.

Du rengör grillen med Webers OneTouch system och all aska samlas i en rejäl uppsamlare.

GBS grillgaller gör det möjligt för dig att byta ut mittendelen till ett annat tillbehör som till exempel gjutjärnsgaller, wok eller pizzasten.

Grillen har också ett fäste för Webers egna termometer iGrill. Perfekt för dem som har eller tänker köpa den termometern.

Weber gör förstklassiska grillar och denna är definitivt inget undantag.

Vi hoppas verkligen att denna information hjälpte dig i valet i att välja ut en grill. Så nästa gång du grillar, ja då kanske det är du som är lycklig ägare till en av ovanstående grillar.

Till slut är det ju ändå du själv som bestämmer vad som är bästa kolgrillen för just dig.

Trevlig grillning!