Vad gör man med aska från grillen? Vi ger dig 6st tips!

Något man inte kommer ifrån när man grillar med kolgrill är aska från grillen. Oavsett hur lite kol och briketter man använder så skapas det alltid aska. Men vad ska man göra med den?

Aska slängs som restavfall. Tänk dock på att askan bör ha svalnat under minst en vecka för att undvika att glöd i askan antänder sopkärlet eller andra sopor. Lägg askan i en påse och se till att den är helt försluten. Man kan också använda sin aska i gräsmattan eller runt buskar och träd.

Läs vidare för fler sätt vad man kan göra och tips på vad man inte bör göra med sin aska.

Aska från grillen

Var kan man kasta aska från grillen?

När man grillat så pass mycket att det är dags tömma askan så finns det lite olika alternativ på vad man kan gör med sin aska från grillen.

Först och främst så är det säkerhet som gäller när man hanterar sin aska. Se alltid till att askan har stått i ett kärl och svalnat under minst 1 vecka. Man kan till exempel använda sig av en plåthink eller plåtbalja med lock där man förvarar sin gamla aska.

OBS: Använd aldrig en pappers,- eller plastpåse för förvaring av aska. De kan lätt antända och börja brinna. Sug aldrig upp aska med en dammsugare. Det innebär en brandrisk då ev glöd kan börja brinna.

Vill man bli av med sin aska så ska den kastas som restavfall. Dvs det som blir över när man sorterat ut matavfall, pappers-, och plastförpackningar, elavfall, glas, metall etc. Restavfall går inte att återvinna på annat sätt än förbränning. Restavfall kan också benämnas som brännbart.

Lägg askan i en väl försluten påse och lämna in den på närmaste återvinningscentral som tar emot restavfall.

6 sätt att använda aska

Har du möjlighet att använda askan från grillen på annat sätt så bör du ta hand om den istället. Några förslag på vad man kan göra med aska:

1. Aska till tomater

Då aska är kaliumrikt så passar sig just aska till tomater. De gillar

2. Sprida aska i gräsmattan

Att sprida aska, med sitt höga pH-värde, motverkar mossa i sin gräsmatta. Tänk på att inte ha för mycket utan ett tunt lager räcker.

3. Hålla sniglar borta

Alla typer av sniglar hatar aska. Strö därför aska längs kanter och gränser till ytor där du vill hålla sniglar borta. Ja, mördarsniglar också.

4. Aska till bärbuskar och fruktträd

Både bärbuskar och frukträd som ska blomma gillar aska. Den rika kaliumaskan främjar blomknoppningen. Strö ca 1dl per buske eller träd åt gången.

5. Putsa glas med aska

Man kan faktiskt putsa glas med aska. Ta ett tidningspapper och knyckla ihop det. Blöt pappret och doppa i askan för att sen putsa det smutsiga glaset precis som om du hade ett riktigt putsmedel.

6. Putsa koppar-, och silversaker

Fukta lite hushållspapper och doppa i askan. Putsa dina föremål och skölj av. De blir skinande rena.

Vad man inte bör göra med aska

Undvik att ha aska i komposten. Det gör att balansen i microlivet kan förstöras då den vill ha en surare miljö medan aska i sin tur är basisk på grund av sitt höga pH-värde.

Askan lämpar sig heller inte för grönsakslandet, av samma anledning som att du inte bör ha askan i komposten, då den är för kaliumrik och har för högt pH-värde.

Vad är aska och vad innehåller den?

Aska kallas de fasta oorganiska restprodukterna efter förbränning av organiska ämnen.

Sammansättningen är beroende av utgångsmaterialet och består oftast av fosfater, karbonater, klorider, silikater och sulfater av kalcium, magnesium, kalium och natrium.

Färgen är i regel rödbrun, grå eller vit. En rödfärgad aska tyder på hög järnhalt.

Källa: Wikipedia