Olika delar av djuret
Du har med största säkerhet grillat flera olika köttdelar på både gris och nöt på din grill.
Fläskarré, Rostbiff, Entrecote, Fläskfile etc. Men har du tänkt på var de sitter på respektive djur?
Här visar vi styckdelskartor, från Tasteline, som visar var de olika köttdelarna sitter.
Är du intresserad av att veta vad dessa delar heter på engelska så har vi två stycken tabeller längre ner på sidan som visar vad delarna heter på både engelska och svenska.
Köttdelar – Nöt
- baklägg
- innanlår, ytterlår, rulle och fransyska
- rostbiff, rostas
- biff (ovanpå), och filé (under)
- entrecôte
- högrev
- hals
- bog
- framlägg
- bringa
- kållapp (flankstek ingår)
Köttdelar – Gris
- baklägg och fötter
- skinka
- kotlettrad (ovanpå) och filé (under)
- karré
- bog
- revbensspjäll
- framlägg och fötter
- sida
[Källa: Tasteline]
Vad heter köttdelen på engelska eller svenska?
Om du använder dig av en engelsk receptbok kan det ibland vara svårt att veta vilka olika namn det är som de nämner i receptet. Samma sak om du hittat en video på till exempel YouTube och de grillar en fin bit sirloin. Vad sjutton heter sirloin på svenska undrar du förmodligen.
Nedan listas de vanligaste köttdelarnas namn på engelska och vad de heter på svenska
Nöt – Olika köttdelar på engelska och svenska
Engelska | Svenska |
---|---|
Beef Cheek | Oxkind |
Beef Knuckle | Fransyska |
Beef Plate | Bringa |
Beef Rump | Rostbiff |
Beef Shank | Baklägg |
Beef Tenderloin | Oxfilé |
Boneless Beef Inside | Innanlår |
Boneless Beef Outside | Ytterlår |
Brisket | Spetsbringa |
Chuck | Högrev |
Eye Round | Rulle |
Flank Steak | Flanskstek |
Flat Iron Steak | Luffarstek |
Ground Beef | Nötfärs |
Ground Chuck | Högrevsfärs |
Rib Eye | Entrecote |
Shank | Framlägg |
Shoulder Clod | Bog |
Sirloin | Ryggbiff |
Strip Loin | Biff |
Gris – Olika köttdelar på engelska och svenska
Engelska | Svenska |
---|---|
Baby Back Ribs | Kamben |
Ground Pork | Fläskfärs |
Ham | Skinka |
Ham Hocks | Baklägg |
Loin Roast | Fläskkotlett i bit |
Picnic Shoulder | Picknickbog |
Pork Belly | Fläsksida |
Pork Cheek | Griskind |
Pork Collar | Fläskkarré |
Pork Feet | Grisfot |
Pork Loin | Kotlettrad |
Pork Loin Chop | Fläskkotlett |
Pork Rib Roast | Kotlettrack |
Pork Shoulder | Fläskbog |
Pork Tenderloin | Fläskfilé |
Rind | Svål |
Shoulder Hocks | Framlägg |
Spare Ribs | Revbensspjäll (tunna) |
Thick Spare Ribs | Revbensspjäll (tjocka) |